Sex og sov godt

Del denne artikel
Sex and sweet dreams

Der er masser af vittigheder om, at kvinder ønsker at kramme efter sex, mens mænd bare falder i søvn. En ting er vittigheder, men hvordan er det i virkeligheden? Hjælper sex med at falde i søvn? Og hvis det er tilfældet, hvad skyldes det så?

Sex starter en storm af hormonelle reaktioner i kroppen. Det reducerer blandt andet produktionen af kortisol, som er et stresshormon, og øger produktionen af oxytocin, serotonin og prolaktin.

Oxytocin er kendt som “krammehormonet” eller “kærlighedshormonet”, fordi det er forbundet med kærlig tilknytning. Det frigives som reaktion på social kontakt, især hud mod hud med dem, man holder af. Oxytocin medvirker til at sænke blodtrykket, det reducerer stress og giver os en følelse af ro og afslapning. Serotonin ligner det, men går et skridt videre. Dette beroligende hormon hjælper kroppen med at slappe af, men det giver også kroppen mulighed for at producere melatonin. Melatonin er det hormon, der regulerer vores indre ur og gør os søvnige, når det bliver nat.

Prolaktin produceres hos mænd, når de får orgasme. Dette er endnu et hormon, der fremmer afslapning og døsighed. Faktisk stiger vores prolaktin-niveau naturligt, når vi sover, og undersøgelser viser, at dyr bliver trætte, når de får en indsprøjtning med prolaktin.

Der er også andre faktorer, der øger trangen til en lur efter sex. For det første kan det være fysisk krævende at dyrke sex. For det andet foregår det sandsynligvis i sengen eller et andet behageligt sted. For det tredje får sex os ‘op at køre’. Når det er overstået, falder vores kroppe ned igen, og dette gradvise fald i kropstemperaturen stimulerer produktionen af melatonin. Mere melatonin betyder mere søvnighed.

Alt i alt ser det ud til, at sex og søvn er naturlige sengekammerater. Og denne tendens ikke er begrænset til mennesker: hannerne i gnaverfamilien har også en tendens til at falde i søvn efter kønsakten!

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.