1. Besøg din egen læge
  Hvis du er bekymret for, at du kan have søvnapnø eller oplever nogle af symptomerne, skal du booke en aftale hos din læge. Før din aftale kan det være nyttigt for din læge, hvis du tager vores søvnapnø-screeningstest og deler resultaterne med dem. Din læge vil sandsynligvis stille dig spørgsmål om dine symptomer og foretage nogle yderligere test.
 2. Søvnundersøgelse
  Hvis din læge har mistanke om, at du har søvnapnø, kan de henvise dig til en specialiseret søvnklinik. Din aftale kan omfatte en søvnundersøgelse, der enten tages natten over på klinikken/hospitalet eller derhjemme med specialiseret søvnovervågningsudstyr.

Afhængigt af hvor du bor, kan søvnundersøgelser udføres derhjemme eller i et søvnlab. Undersøgelser udført i søvnlab kaldes normalt en polysomnografistudie eller PSG, hvorimod undersøgelser, der udføres i hjemmet, kan udføres gennem en polygrafiundersøgelse eller PG eller endda ved hjælp af en søvnscreeningsenhed. Uanset hvilken af disse undersøgelser der anvendes, bruges de til at demonstrere, om du har søvnapnø eller ikke, og i bekræftende fald, hvor alvorlig det er. Den vigtigste “score”, du får fra en søvnundersøgelse, kaldes et apnø-hypopnø-indeks, eller AHI. Din AHI-score angiver antallet af apnøer og hypopnøer, du oplever i timen under søvnundersøgelsen1.

Ud over din AHI vil søvnundersøgelsen også registrere iltniveauerne i dit blod, som muligvis bidrager til overdreven træthed om dagen.

Søvnundersøgelse derhjemme
En søvnundersøgelse derhjemme udføres normalt med en søvndiagnostik enhed og giver den ekstra komfort og bekvemmelighed ved at være i dit eget hjem. I forkant af dit hjemmesøvnstudie viser søvnklinikken dig, hvordan du bruger enheden i løbet af natten.

Om natten, hvor du er planlagt til at gennemføre hjemmeprøven, følger du din normale aftenrutine, forbereder dig på at sove, tilslutter du alt, som du har fået vist, og starter optagelsen. Om morgenen fjerner du alt som tidligere demonstreret og returnerer optageapparatet til søvnklinikken.

En typisk diagnostik undersøgelse hjemme kan udføres ved hjælp af Nox T3, en kompakt, let og brugervenlig enhed.

Søvnundersøgelse på klinik 
I en søvnklinik eller hospital vil søvnpersonale placere sensorer på din krop for at overvåge din søvn.

Sensorer er placeret:

 • På dit bryst for at overvåge hjertets aktivitet
 • Tæt på dine øjenlåg for at måle hvilke stadie af søvn du er i (REM eller non-REM søvn)
 • På dit hoved for at måle elektroniske signaler til hjernen
 • På dine ben for at undersøge muskel aktiviteten

Du vil også blive udstyret med:

 • En næse-cannula til at overvåge vejrtrækning
 • Et oxymeter på din finger for at måle iltniveauet
 • Bånd omkring dit bryst og mave for at måle vejrtrækningsindsatsen

Under denne type undersøgelse bliver du bedt om at overnatte på klinikken, så det er en god ide, at gør det så komfortabelt som muligt og tage alt, hvad du har brug for under din sædvanlige soverutine, herunder pyjamas og toiletartikler.

 1.  Privat behandling 
  Du foretrækker muligvis at vælge privat behandling, og her skal din læge være i stand til at anbefale en privat klinik.

Hvad vil søvnundersøgelsen vise? 
Typisk vil søvnklinikken være på kigge efter, om du har søvnapnø, og alvorsgraden af det, da dette vil hjælpe med at definere dine behandlingsmuligheder. Den vigtigste “score”, du får fra en søvnundersøgelse, kaldes et apnø-hypopnø-indeks, eller AHI.

 

Alvorsgraden af Søvnapnø AHI (pr. time)
Normal Mindre end 5
Mild 5 til 15
Moderat 15 til 30
Alvorlig 30+
 1. Efter en søvnundersøgelse
  Når din læge har modtaget resultaterne af din søvnundersøgelse, vil han/hun gennemgå dem med dig. Derefter kan du diskutere din tilstand, dens sværhedsgrad og dens mulige virkninger på dit helbred samt undersøge dine behandlingsmuligheder.

1. http://healthysleep.med.harvard.edu/sleep-apnea/diagnosing-osa/understanding-results