Mad der hjælper dig med at sove

Del denne artikel
Morgenmad med bananer, nødder, havregryn og en smoothie på en bakke

Den gamle talemåde ‘Du er, hvad du spiser’ gælder også for din søvn! Se vores valg af gode sæsonbestemte fødevarer, der kan bidrage til, at du får en bedre nattesøvn.

Introduktion:

Når vi tænker på mad, forbinder vi det normalt med vægt, fordi det kan være svært at finde en god balance.Har du nogensinde tænkt på den mad, der påvirker din kvalitetssøvn? Noget mad hjælper dig med at sove, imens andre gør det sværere. At vide, hvordan mad og drikke påvirker kroppen, kan hjælpe dig med at træffe bedre valg i løbet af dagen, som hjælper dig med at falde hurtigere i søvn om aftenen. Så, hvordan spiser du rigtig for at sove godt?

Din kost kan hjælpe dig med at få en bedre nattesøvn:

Ernæring spiller en afgørende rolle for vores søvn. Hvis du ønsker at regulere din kost, så du får den mest optimale søvn, skal du gå efter at indtage mere af det mad og drikke, der indeholder serotonin, som er en neurotransmitter, der fremmer følelsen af veltilpashed.

Mad og drikke, du skal sige ja til1:

Urtete eller varm mælk: Du går aldrig galt i byen med urtete, f.eks. kamillete eller pebermyntete. Selv om de fleste typer urtete ikke indeholder koffein, er der enkelte, der gør, så husk at kontrollere det, inden du køber dem. Disse teer er et naturligt middel, der er kendt for at have en afslappende virkning. Er det ikke din kop te? Så prøv varm skummetmælk. Det gør det nemmere at falde i søvn.

Nødder, kerner og bananer: Disse fødevarer er rige på magnesium og kan spille en vigtig rolle i forhold til søvn, fordi magnesium er det mineral, der har den største afslappende virkning.

Jasminris, fuldkorn og kikærter: Jasminris score højt på det glykæmisk indeks, som er en skala, der angiver fødevarens virkning på en persons blodsukkerniveau. Jasminris udløser en større mængde insulin, som igen øger mængden af søvn-fremmende tryptofan, så hjernen tilføres en større mængde. Fuldkorn som byg og bulgur er rige på magnesium, mens kikærter indeholder vitamin B6, som er nødvendigt for at fremstille melatonin, et søvn-fremmende hormon, der udløses af mørke.

Hvilke fødevarer eller drikkevarer bør du undgå for at få en god nats søvn?

Ligesom der er mad, der hjælper dig med at sove, er der også mad, der gør det modsatte. Her er en liste over mad og drikke, du bør undgå om aftenen2:

Alkohol: Hvis du vil have en fredelig nattesøvn, så sig nej til den sidste drink. Enhver form for alkohol bør afvises – selv rødvin. Det forstyrrer kemikalier i hjernen, og resulterer i en mindre dyb søvn.

Koffeinholdige drikkevarer: Kaffe og sodavand er har en opkvikkende virkning. Koffeinen i dem blokerer de aktive hormoner i hjernen, der får os til at føle os søvnige.

Tunge måltider, fødevarer med et højt indhold af mættede fedtsyrer eller krydret mad: Undgå usunde fedtkilder såsom fedt kød og stegte fødevarer. Prøv at undgå store portioner, da det vil sænke serotonin-niveauet og evt. forårsage ubehag i maven, halsbrand og sure opstød – alt sammen noget, der forstyrrer din fordøjelsesproces.

Krydret mad lige før sengetid kan give fordøjelsesbesvær, som gør det næsten umuligt at få en god nats søvn. Selvom krydret mad er lige dig, er det stadig forbundet med mere vågen tid om natten, og derved øger den tid, det tager for dig at falde i søvn. Krydret mad indeholder capsaicin, en aktiv ingrediens i chili, og det påvirker søvnen via ændringer i kropstemperaturen.

Mange fødevarer indeholder naturlige stoffer, der fremmer søvn, prøv selv! Har du noget mad, der gør det lettere for dig at sove? Fortæl om det i kommentarfeltet nedenfor.

19 Foods to Help You Sleep http://www.eatingwell.com/nutrition_health/nutrition_news_information/9_foods_to_help_you_sleep

2Best and Worst Foods for Sleep http://www.health.com/health/gallery/0,,20628881,00.html

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.