Snorken kan være et tegn på søvnapnø. Ikke alle snorkere har obstruktiv søvnapnø (OSA), men næsten alle, der har OSA… snorker.

Hvis dette ikke var skidt nok, er snorken også den primære indikator1 for obstruktiv søvnapnø (OSA), som er den mest almindelige form for søvnapnø. Snorken og søvnapnø er forbundet med en alarmerende hastighed – 3 ud af 10 mænd og næsten 2 ud af 10 kvinder, der er sædvanlige snorkere, lider også i en vis grad af obstruktiv søvnapnø.2 Søvnapnø forhindrer dig i at få den sunde søvn, du har brug for, for at have et friskt og energisk liv.

Snorkere med obstruktiv søvnapnø oplever deres muskler slappe endnu mere af. Søvnapnø opstår, når nakkemusklerne slapper af til et punkt, hvor de fuldstændigt hindrer luftvejene i 10 sekunder eller mere. I alvorlige tilfælde kan disse forhindringer eller apnøer vare op til to minutter.

Så faktisk er snorken og søvnapnø begge forårsaget af de samme faktorer – men nakkemusklerne for mennesker med søvnapnø er mere doven end de er hos mennesker, der bare snorker. Pas dog på: doven halsmuskler bliver endnu mere doven med tiden, så folk, der bare snorker, risikerer til sidst at udvikle søvnapnø.

Vil du vide mere om Søvnapnø?

Test dig selv med denne søvnundersøgelse!

 

 

1: Meslier N, Racineux JL. Ronflement et syndrome de haute résistance. Rev Mal Respir 2004 ; 21 : 2S35-2S42.
2: Young T et al. The occurrence of sleep-disordered breathing among middle-aged adults. N Engl J Med 1993; 328(17):1230–5.