At få diagnosen søvnapnø kan være skræmmende. Du har gennemgået en søvnprøve, og nu lyder din søvnspecialist eller kliniker som om hun taler på et fremmedsprog, når hun forklarer dine resultater og recept. Det er let at blive overvældet!

Hvis du lige er begyndt eller har brug for en hurtig genopfriskning, er der her en nyttig liste over termer, der kan hjælpe dig fra diagnose til forståelse af dit behandlingsapparat.

  • Det basale 

Du er netop blevet diagnosticeret med søvnapnø. Hvad betyder det? Her er nogle udtryk, som du snart vil høre meget.

Apnø
“Apnø” er latin for ingen vejrtrækning, hvilket er nøjagtigt hvad der sker for dem med søvnapnø. Af diagnosegrunde klassificeres en apnø som at stoppe vejrtrækningen i 10 sekunder eller længere under søvn.

Hypopnø
Tæt forbundet med apnøer er en hypopnø, en delvis blokering af luftvejene. Under en hypopnø er vejrtrækningen lav. Din vejrtrækning er 30-50% mindre end din normale vejrtrækning i 10 sekunder eller længere.

AHI
Denne forkortelse står for Apnø-Hypopnø Index. AHI måles ved at tage det samlede antal apnøer og hypopnøer (“begivenheder”), du har om natten, hvorefter dette divideres med det samlede antal sovet timer. På en terapienhed måles dette på samme måde, men antallet af begivenheder divideres med antallet af timer, du faktisk brugte apparatet den nat.

Selv mennesker uden søvnapnø kan have nogle begivenheder i løbet af natten. Så længe din score er 5 eller derunder, har du det godt! Hvis du begynder at få point over 5, skal du tale med din læge eller søvnspecialist. En stigning i AHI kan bare være dårlig maskepasning eller lækage, men det kan også indikere, at din terapi har brug for en vis justering.

OSA står for Obstruktiv Søvnapnø. Dette er den mest almindelige type søvnforstyrret vejrtrækning. OSA er, når en apnø eller hypopnø opstår på grund af en fuldstændig eller delvis blokering eller kollaps af den øvre luftvej.

CSA står for Central Søvnapnø. I dette tilfælde er luftvejen faktisk åben, men hjernen sender ikke et signal til kroppen om at trække vejret. Nogle mennesker kan også have blandede apnøer eller en blanding af OSA- og CSA-relaterede begivenheder hele natten.

Tryk
Tryk måler den luftkraft, der er nødvendig for at holde luftvejene åben under terapi i centimeter vand. Recepten, der er skrevet af din søvnspecialist, kan være et indstillet tryk, som 12 cm H₂O, eller det kan være et interval såsom 6-15 cm H₂O. Trykket indstilles af en søvnkliniker og bør ikke justeres uden først at konsultere din søvnspecialist.

 

  • Alt om dit apparat 

Du har taget dit apparat med hjem og bliver mere bekendt med den. Hvad er alle disse indstillinger? Hvad var det nu klinikeren sagde, at rampen var? Her er en oversigt over nogle af de indstillinger, du muligvis kan se på dit apparat.

CPAP/APAP/VPAP
Disse akronymer beskriver de basis typer af behandlingsenheder, der er tilgængelige til behandling af patienter med søvnapnø.

CPAP står for Continuous Positive Airway Pressure (kontinuerligt positivt luftvejstryk). Denne type behandling leverer det samme ordinerede faste tryk hele natten for at holde din luftvej åben.

APAP er Automatic Positive Airway Pressure (automatisk positivt luftvejstryk). Da en patients trykbehov kan ændre sig i løbet af natten, ændrer APAP-behandling, i modsætning til CPAP, automatisk det lufttryk, der leveres. APAP reagerer på begivenheder eller mangel på dem ved enten at øge eller formindske trykket. Dette hjælper med at levere det optimale behandlingstryk, der er nødvendigt for hvert trin i din søvn, og kan være mere behageligt end CPAP-behandling.

VPAP står for Variable Positive Airway Pressure (variabel positivt luftvejstryk). Dette er navnet på ResMeds bi-level teknologi. Bi-level behandlingsenheder leverer behandling ved to forskellige trykniveauer: et højere tryk, når du indånder, og et lavere niveau tryk, når du udånder.

VPAP-apparater er velegnede til patienter, der har behov for trykindstillinger over 20 cm H₂O.

Ramp/Rampe tid 
Rampe-funktionen er designet til at gøre behandlingen mere behagelig ved gradvis at stige dig i dit ordinerede behandlingstryk hver nat. Når rampen er tændt, starter lufttrykket på et lavere niveau end foreskrevet og rampes langsomt op til dit fulde behandlingstryk over maksimalt 45 minutter.

EPR™/Trykaflastning
EPR™, der står for Expiratory Pressure Relief. Den sænker let trykket, der leveres, når du udånder, hvilket gør det lettere at udånde mod apparater.

SmartStart™
Denne funktion starter din søvnapnø-behandling, så snart du indånder i din maske, og stopper den automatisk et par sekunder efter, at masken er fjernet. SmartStart™ fungerer bedst med full-face masker og nasal masker.

Lækage
Lækage måler mængden af luft, der slipper ud (eller lækker ud) fra din maske. Lækage kan være forårsaget af en række problemer – forkert maskestørrelse eller -type, masken ikke samles eller tilpasses korrekt, eller delene er slidt op og skal udskiftes.

Den acceptable lækage rate er op til 24 liter pr. Minut. Alt under dette betyder, at du stadig får alle fordele ved behandling. Hvis din lækage rate regelmæssigt er over 24L/min, kan du tjekke din maske for slid, gå over tilpasningsinstruktionerne i brugervejledningen eller tale med en kliniker for yderligere hjælp.

Flytilstand
Hvis du tænder for flytilstand, stopper behandlingsapparatet med at overføre data, som krævet i reguleringerne under flyvningen. Når denne indstilling bliver slået fra, genoptager apparatet afsendelsen af data.

Befugtning
En befugter tilføjer fugt til luften ved at opvarme vandet i tilsat kar. Varm luft holder fugt bedre end kold luft, så en opvarmet slange holder fast i fugtigheden, når luften bevæger sig til masken. Mange patienter synes, at indånding af tør luft er ubehageligt, men at tilføje fugt til luften med en fugter hjælper med at lindre dette.

Rainout
“Rainout” bruges ofte til at beskrive kondens, der samles inden i apparatets slange og maske. Kondens opstår, når den varme, befugtede luft fra enheden rammer den koldere stuetemperaturluft og køler ned. Køligere luft kan ikke holde så meget fugtighed som varm luft, hvilket får vandet i den befugtede luft til at danne vanddråber.

Brug af en opvarmet slange, hjælper med at forhindre rainout. Hvis du bruger et ældre apparat, der ikke har opvarmet slange, kan du bruge et slangomslag eller ligge slangen under dine tæpper for at holde det varmt.

 

  • Et hurtigt overblik over masker 

Du har sandsynligvis prøvet flere masker, før du valgte en til at tage med hjem, så det kan være vanskeligt at huske din maskes navn og størrelse måneder senere. Her er en kort beskrivelse, der hjælper, når det er tid til at bestille reservedele.

Fullface
Du er sandsynligvis mest bekendt med fullfacemasker. Denne stil bruges ofte til at illustrere søvnforstyrret vejrtrækning i medierne. Fullfacemasker dækker både næse og mund. Hvis du trækker vejret gennem munden, kan dette være den bedste mulighed for dig. Det kan også være dejligt at have en ved hånden, hvis du lider af allergi eller forstoppet næse – luft kan stadig strømme ind gennem munden, når din næse er blokeret.

Nasal
Nasalmasker dækker bare næsen. De som trækker vejret gennem munden kan opleve høj lækage med en nasalmaske, da luft, der går ind i næsen, slipper ud gennem munden. Dette kan afhjælpes ved hjælp af en hagerem, der hjælper med at holde munden lukket.

Nasalpude
Pudemasker er ret populære på grund af deres størrelse. Dette er den mindste type maske med to bløde ”puder”, der sidder lige under næseborene. Hvis du er klaustrofobisk, kan dette være en god mulighed for dig. Ligesom med nasal masker kan du få en høj lækage, hvis du indånder gennem munden, så det kan være nødvendigt med en hagerem.

Cushion/puder
Dette er den del af masken, der kommer i kontakt med dit ansigt, enten omgiver næsen og/eller munden eller sidder under næseborene. På de fleste masker er størrelsen skrevet et sted på cushion eller puden. Størrelser løber generelt fra x-small til large, med nogle masker, der er der markeret “wide”.

Headgear
Dette er stropperne, der holder masken fast på dit hoved. Headgear vil strække sig og miste elasticiteten over tid og skal udskiftes for at give god pasform. Nogle headgear får maskens navn og -størrelse printet et sted på headgearet.