Over 936 millioner mennesker i hele verdenen lider af obstruktiv søvnapnø

Del denne artikel
Mand med gråt hår og briller tager sig stresset på panden

Over 936 millioner mennesker i hele verdenen lider af obstruktiv søvnapnø 

Hvis du har obstruktiv søvnapnø, er du langt fra alene. Ifølge de seneste forskningsresultater1 er over 936 millioner over hele verden påvirket.

Dette bemærkelsesværdige tal blev offentliggjort i verdens førende videnskabelige tidsskrift for luftvejsundhed og er næsten 10 gange højere end Verdenssundhedsorganisationens estimat på over 100 millioner fra 2007.

De nye fund betyder øget pres på lægerne til at screene, diagnosticere og ordinere behandling for denne håndterbare sygdom.

“Over 85 procent af alle patienter med [obstruktiv] søvnapnø er ikke blevet diagnosticeret,” forklarer Carlos M. Nunez, M.D., en af undersøgelsens medforfattere og ResMeds medicinske direktør.

”Dette betyder en øget risiko for arbejds- og trafikulykker for disse mennesker og kan bidrage til andre betydelige sundhedsmæssige problemer, herunder forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og dårlig glukosekontrol for diabetikere. Vi er opmærksomme på risiciene, og nu ved vi også omfanget af problemet. Det første trin er at screene patienter, som vi ved, er i høj risiko.”

Hvorfor er obstruktiv søvnapnø i de fleste tilfælde udiagnosticeret?

Da over 85 procent af alle mennesker med obstruktiv søvnapnø ikke er blevet diagnosticeret, er der millioner af mennesker, der ikke ved, at de er berørt. De holder op med at trække vejret i 10 sekunder eller længere, vågner op med et sæt for at undgå kvælning og falder i søvn igen. Denne cyklus gentages hele natten. De mange opvågninger fører til søvnmangel, men de fleste mennesker kan ikke huske at være vågnet op. I stedet tror de, at de er trætte på grund af stress eller fordi de er blevet ældre. Eller de får den forkerte diagnose, såsom søvnløshed, migræne, kronisk træthed eller andre sygdomme.

Hvem risikerer at få obstruktiv søvnapnø?

Obstruktiv søvnapnø kan ramme hvem som helst, også børn. Snorken er den vigtigste indikator for både mænd og kvinder, men enhver, der snorker, har ikke obstruktiv søvnapnø … og enhver der har, snorker ikke.
Andre almindelige risikofaktorer er fedme, alder over 40 år og stor halsomkreds, familiehistorie med søvnapnø og forskellige fysiske egenskaber, herunder polypper i næsen. Rygning, alkohol og nogle beroligende stoffer øger risikoen. Mere end halvdelen af alle mennesker med fedme, hjertesvigt, slagtilfælde eller kortvarigt iskæmisk angreb (TIA), hjerteflimmer eller type 2-diabetes har søvnapnø, ifølge førende forskning2. Det er også værd at bemærke, at 40 procent af de nyligt diagnosticerede søvnapnø-patienter er kvinder3.

Hvordan ved jeg, om jeg er berørt? 

Almindelige tegn på obstruktiv søvnapnø er snorken og hvæsende vejrtrækning, eller kvælning i søvne, søvnighed, glemsomhed, koncentrationsvanskeligheder og mangel på energi i løbet af dagen, ofte at skulle rejse sig og tisse om natten, unormal seksuel funktion, hovedpine om morgenen, natlig sved, vægtøgning og depression.

“Sammendrag: Hvis du konstant er træt eller har andre af de sundhedsmæssige problemer forbundet med søvnapnø, er det aldrig forkert at spørge din læge om det,” siger Nunez.

”Vær ikke tilfreds med at være konstant træt. Søvn, humør og forhold på arbejde og hjemme, sundhed og måske andre sygdomme, du har, kan være bedre. Men først skal du finde ud af, om du har søvnapnø eller ej. “

Tag vores hurtige test for at finde ud af, om du er i fare, og hvad du skal gøre næste.

Referencer:
1 Benjafield et al. Estimation of the global prevalence and burden of obstructive sleep apnoea: a literature-based analysis. Lancet Respiratory Medicine 2019. http://dx.doi.org/10.1016/S2213-2600(19)30198-5
2 Gami AS et al. Circulation 2004, O’Keefe and Patterson, Obes Surgery 2004, Logan et al. J. Hypertension 2001, O’Keeffe T and Patterson EJ. Obes Surg 2004, Einhorn D et al. Endocr Pract 2007, Bassetti C and Aldrich M. Sleep 1999
3 Medicare 5% sample & OptumInsight medical claims data 2012