Sund søvn, glad barn

Del denne artikel
Healthy sleep, happy child

Det er ikke nogen nyhed, at det kan være en kamp for forældre og børnepassere at få børn til at sove. Hvordan får din baby eller dit barn bedst en sund sengerutine og gode søvnvaner?

Hvor meget søvn har mit barn brug for?

Den mængde søvn, et barn har brug for, varierer med alderen. Den britiske National Sleep Foundation anslår, at børn fra et til fem år har brug for mellem 11 og 14 timers søvn i døgnet, herunder 1-3 timers middagssøvn for de yngre børn. I alderen seks til tretten år har de brug for omkring 9 til 11 timer pr. nat. Til sammenligning har en voksen brug for 7 til 9 timer i gennemsnit, mens nyfødte babyer kan sove i op til 18 timer om dagen!

Sådan er tallene. Hvad hvordan er virkeligheden? Et glas vand, en ond drøm, uhyrer under sengen, endnu en historie, det er for varmt, for koldt…. putningen kan nemt blive til en lang kamp, der fortærer de vigtige timer, der er afsat til at sove. En god rutine kan ændre dette, og eksperter er enige om, at den også kan fremme dit barns udvikling.

Hvordan ser en god soverutine ud?

Eksperter i det britiske Sleep Council understreger vigtigheden af at holde fast i en regelmæssig rutine, især når børnene er små. De anbefaler, at børnenes aftenmåltid efterfølges af afdæmpet leg, badning, en historie og derefter i seng. Hvis de vil bruge lidt tid på at lege eller læse, så er det fint – de fleste voksne har også brug for lidt tid til at føle sig trætte og blive afslappet.

Hvad med dårlige vaner?

Der findes formentlig nogle børn i verden, der glædeligt går ud og børster tænder og hopper i seng, så snart de bliver bedt om det. For de børn, der kæmper imod eller har dårlige vaner, er svaret at tage det roligt og fokusere på målet.

Den britiske National Health Service (NHS) har nyttige tips til at håndtere en række søvnproblemer. Dit barn har det måske med at vågne regelmæssigt i løbet af natten. Hvis det er tilfældet, så prøv at bryde vanen ved at vække barnet 15 til 60 minutter før det tidspunkt og hjælp dem til at falde tilbage i søvn. Hvis dit barn nægter at gå i seng, foreslår de at etablere en sengetidsrutine, hvor man ”gearer ned”. Når rutinen er på plads, flyttes starttidspunktet frem med 5 til 15 minutter om ugen. Det tager lidt tid, men det er det værd. Skærme er forbudt for voksne, og det samme gælder børnene. Sørg for, at barnets soveværelse har et beroligende, behageligt, mørkt miljø, der er forbundet med positive følelser og stille stunder.

Der findes nogle små tricks, man kan bruge. I nogle huse afbrydes internettet klokken seks overalt og for alle, og hvis man skifter pudebetrækket, kommer den onde drøm garanteret ikke igen. Et andet trick er at bruge et stopur til at måle, hvor hurtigt de kan løbe til deres soveværelse, hoppe i pyjamas og i seng (hvis man står op igen, er man diskvalificeret).

Har du nogle tips til at hjælpe børn med at sove godt? Del dem!

 

Nyttige links:

The Sleep Council: Good Night Guide for Children (pdf)

http://www.sleepcouncil.org.uk/pdf-downloads/the_good_night_guide_for_children.pdf

The National Health Service: Healthy Sleep Tips for Children

http://www.nhs.uk/Livewell/Childrenssleep/Pages/bedtimeritual.aspx

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.