Stress og søvn

Del denne artikel
Stress and sleep

Vi oplever alle stress hver dag af forskellige årsager og på forskellige niveauer. Når det gælder din søvn, hvor går grænsen for stress så?

Hvor meget stress?

Stress i den rigtige mængde kan hjælpe dig med at være mere opmærksom og præstere dit bedste til hverdag, men for meget stress kan forårsage angst, gøre dig anspændt og være årsag til søvnproblemer.1 Stress skal kontrolleres, så det ikke påvirker dit helbred og fører til støre problemer i det lange løb.

En undersøgelse fra Anxiety and Depression Association of America viser, at syv ud af ti voksne oplever angst eller stress hver dag, hvilket fører til problemer med at sove. Den samme undersøgelse hævder, at flertallet af voksne med stressrelaterede søvnproblemer oplever vanskeligheder med at sove mindst en gang om ugen.2

Mindre stress, mere søvn

Her er nogle tips, du kan bruge til daglig til at håndtere stress, så det ikke forstyrrer din søvn1,2:

Identificer årsagerne til din stress: Når du har fundet ud af, hvad der giver dig stress, kan du lave en handlingsplan for, hvordan du reducerer eller eliminerer det.

Spørg dine venner og familie: Social støtte kan meget, når det drejer sig om at håndtere stress, og hvis man har en nær ven eller et familiemedlem, der lytter til ens problemer, kan det virke beroligende.

Kanaliser stress over i motion: Sport kan hjælpe dig med at tage noget at afreagere og få tømt hovedet – også er det sundt. Bare sørg for at du ikke træner for tæt på din sengetid.

Stop stress-spisning: En almindelig måde at håndtere stress på, er at trøstespise. Mad, man trøstespiser, er ofte usundt, så bestræb dig på at undgå fedtholdige måltider og større portioner. Prøv også at skære ned på alkohol og koffein, især tæt på sengetid. Jo mere afbalanceret, du spiser, jo bedre er du i stand til at reducere stress.

Træk vejret dybt: Dyb vejrtrækning reducerer stress ved at nedsætte pulsen og sænke blodtrykket. Sid med ret ryg, komfortabelt, med lukkede øjne og en hånd på maven. Træk langsomt vejret ind gennem næsen og ånd ud gennem munden, mens du fokuserer på din vejrtrækning.

Meditation: Bare femten minutters meditation hver dag kan nedsætte stress og angst og få dig til at føle dig mere afslappet og forbedre din koncentration. Der findes mange former for meditation. En meditationsform, der hurtigt er blevet populær i Vesten, er Mindfulness.

Lyt til musik: Beroligende musik kan sænke blodtryk og puls. Lav en playliste med dine yndlingssange, og lad din hjerne fokusere på de forskellige sangere, instrumenter og melodier. Du kan også komme af med noget energi ved at give den gas til nogle hurtige numre!

Latter: Fordelene ved latter i forhold til både fysisk og psykisk velvære er velkendte. En god latter helt ned i maven sænker mængden af kroppens stresshormon, kortisol, og øger mængden af de kemikalier i hjernen, der hedder endorfiner, som giver bedre humør. En nem måde at få en god latter på er at se videoer af dine foretrukne standup-komikere.

Vær taknemmelig: Lav en taknemmelighedsliste, så du ikke glemmer alle de gode ting i livet. At være taknemmelig for de gode ting kan modvirke bekymringer, forbedre dit humør og få dig til at føle dig mere tilfreds. Brug listen til at nyde de positive oplevelser. Glem ikke at fejre resultater, som f.eks. når du har lært noget nyt.

Spørg din læge: Din læge kan rådgive dig om, hvordan du håndter stress, og kan muligvis ordinere noget, der kan hjælpe dig.

Stress er en del af hverdagen. Håndtering af stress er en måde til at få en bedre nattesøvn på.

1http://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/tips-reduce-stress
2http://www.adaa.org/understanding-anxiety/related-illnesses/other-related-conditions/stress/stress-and-anxiety-interfere

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.