Sport der hjælper dig med at sove

Del denne artikel
Sorte sportssko, vandflaske og en mobil ligger på en træbænk

Sport og fysisk aktivitet er gode måder at holde en sund livsstil. Når du dyrker en højintensiv sportsgren, bliver du træt, men vidste du, at nogle sportsgrene er bedre til at få dig til at falde i søvn end andre? Få mere at vide om, hvilke sportsgrene der giver en god nats søvn.

Forskellige typer sport

Sport kan opdeles i to hovedkategorier: aerob og anaerob. Aerob træning, også kendt som kardio-træning, er en kontinuerlig fysisk aktivitet, der varer over 10 minutter, og som får dig til at trække vejret hurtigere, svede mere og øger din puls. Eksempler på aerob træning er langdistanceløb, svømning og cykling. Anaerob træning er derimod korte perioder med højere intensitet, hvor din krops behov for ilt overstiger den mængde, der er til rådighed. Eksempler på anaerob træning er korte energiudladninger som spurt eller vægtløftning.

Hvilke sportsgrene er bedst til at give en god nats søvn?

Aerobe øvelser, f.eks. dem der er nævnt ovenfor, er de bedste til at bekæmpe søvnløshed. Uanset om du vælger at gå, løbe eller cykle, anbefales det at træne mindst tre til fire gange om ugen i 20 til 30 minutter, hvis det virkelig skal gøre en forskel for din søvncyklus.1

Hvis det lyder som for megen aktivitet for dig, så kan du overveje noget mere afslappende, som yoga eller tai chi. Begge dele er beroligende øvelser med fokus på at udvikle din vejrtrækningsteknik, som igen fremmer regelmæssige og afslappende søvnmønstre, og det kan endda hjælpe personer, der lider af søvnløshed.1

Morgen, eftermiddag eller aften: Hvornår skal du træne?

Som du måske allerede ved, er det ikke en god idé at træne om aftenen, fordi de endorfiner, der frigives, øger adrenalinniveauet, hvilket gør det meget sværere at falde i søvn. Derfor anbefales det at træne om morgenen eller om eftermiddagen. Kan du ikke finde tid til at træne? Hvis det eneste tidspunkt, du kan træne, er om aftenen, skal du huske på, at du ikke bør træne 3 til 4 timer før sengetid.1

Sport, søvn og mig

Den rigtige sport og den rigtige fysiske aktivitet kan hjælpe dig med at få en bedre nattesøvn. Hvis det ikke lige er dig at dyrke sport, findes der nogle simple ændringer, du kan foretage i din daglige rutine, som kan hjælpe dig med at øge dit aktivitetsniveau. Du kan f.eks. gå til arbejde i stedet for at køre eller tage trappen i stedet for elevatoren. Uanset, hvad du vælger at gøre, så gælder det, at jo mere aktiv du er i løbet af dagen, jo mere sandsynligt er det, at du kan slappe af og falde i søvn om natten.

Tip:

Der findes udstyr, der kan hjælpe dig med at registrere dit aktivitetsniveau, herunder de distancer, du går eller løber. Nogle af disse aktivitetstrackere kan også registrere din puls, antallet af kalorier, du forbrænder, og endda kvaliteten af din søvn!

 

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.