Søvnapnø: et tungt emne

Del denne artikel
Ung mand vågner op i sengen træt på grund af søvnmangel

Hvis du kæmper med søvnapnø, er det sandsynligt, at du også kæmper med vægten1,2. Mellem 70 og til 80 % 3,4 af folk med søvnapnø lider af fedme. Men hvad kom først: vægten eller apnøen? Og vil vægttab reducere søvnapnøen?

Det er et spørgsmål om hønen og ægget

Der er en klar forbindelse mellem overvægt og søvnapnø, og det forhold kan let udløse en ond cirkel. Obstruktiv søvnapnø (OSA) kan forekomme hos mennesker med normal vægt, men overvægt og fedme er kendte risikofaktorer5,6,1. Overvægt, især omkring maven og halsen, kan udløse OSA, fordi det ekstra væv tager plads og øger trykket på luftvejene7. Hvis din hals-omkreds er mere end 43 cm (mænd) eller 40 cm (kvinder), så er det sandsynligt, at du vil blive påvirket af OSA.

Men det modsatte er også tilfældet: søvnapnø kan udløse vægtforøgelse og gøre det sværere at tabe sig4. Ubehandlet søvnapnø resulterer i en konstant cyklus af forstyrret søvn og mangel på ilt. Det forstyrrer kroppens normale hormonbalance4, hvilket forårsager forandringer i fordøjelsessystemet, som reducerer din evne til effektivt at forarbejde mad og skaber en trang til slik og kulhydrater i løbet af dagen. Ubehandlet søvnapnø gør dig også træt, irritabel og i dårligt humør, hvilket gør selvdisciplin i forhold til mad sværere og trøstespisning endnu mere fristende.

Forsvinder søvnapnø, når du taber dig?

Vægttab kan være et stærkt våben i kampen mod søvnapnø. The American College of Physicians (ACP) anbefaler, at personer, der er ramt af OSA, skal tabe sig og bruge CPAP som begyndelsesbehandling8. Forskere mener, at vægttab kan reducere sværhedsgraden af søvnapnø eller endda helbrede den5. I et forsøg blev det f.eks. påvist, at når patienter med mild OSA tabte 10 % af deres kropsvægt, kunne sværhedsgraden af deres OSA reduceres med mere end 20 %4.

Men at tabe sig er ikke let i sig selv, og det er endnu sværere, hvis ubehandlet søvnapnø påvirker dine hormoner og søvnmønstre. Når søvnapnø kommer under kontrol, reduceres hormonsvingningerne, og du får mere energi og motivation til at følge et vægttabsprogram2. Og når du begynder at tabe dig, bør du kunne begynde at se de positive effekter på din vejrtrækning, din søvn og din generelle sundhed1,4,9.

Du kan bruge nye teknologier til at komme i gang med at tabe dig og med at holde fast. For eksempel gør en vægt det nemmere at registrere din vægt, fastsætte realistiske mål og dele dine fremskridt med dine venner, familie og læge (hvis du har lyst!). Aktivitetstrackere er også en god motivation til at øge dit aktivitetsniveau. Simple værktøjer som en skridttæller, tæller skridt og kalorier, mens mere avancerede trackere som pulsure eller lign. også overvåger hjertefrekvens, søvn og en lang række andre helbredsindikatorer.

Søvnapnø er en kompleks tilstand, der består af mange forskellige faktorer. Der er ingen garanti for, at vægttab vil hjælpe dig med at reducere eller eliminere din OSA, men der er et reelt potentiale for at det gavner. Og et vægttab vil næsten helt sikkert forbedre dit generelle helbred. Desuden viser undersøgelser, at fordelene i forhold til søvnapnø kan vare ved, selvom du senere tager noget af vægttabet på igen2,11.

Hvis du tror, at du kan blive ramt af OSA, skal du starte med at rådføre dig med din læge. Det kan være det lille skub, din krop har brug for, for at komme i gang med en positiv cyklus af vægttab, bedre søvn og et sundere og lykkeligere liv.

1. Kuna, S.T. et al. Long-Term Effect of Weight Loss on Obstructive Sleep Apnea Severity in Obese Patients with Type 2 Diabetes. Sleep, 2013.
2. Sampol, X. et al. Long-term efficacy of dietary weight loss in sleep apnoea/hypopnoea syndrome. European Respiratory Journal, 1998
3. http://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-apnea/sleep-apnea-conditions
4. Romero-Corral, A. et al. Interactions Between Obesity and Obstructive Sleep Apnea Implications for Treatment. Chest, 2010.
5. http://www.snoreaustralia.com.au/obstructive-sleep-apnoea.php
6. http://www.nhs.uk/Conditions/Sleep-apnoea/Pages/Introduction.aspx
7. http://www.nhs.uk/Conditions/Sleep-apnoea/Pages/Causes.aspx
8. https://www.acponline.org/newsroom/sleep_apnea.htm
9. http://www.health.harvard.edu/blog/weight-loss-breathing-devices-still-best-for-treating-obstructive-sleep-apnea-201310026713
11. Tuomilehto, H. et al. Sustained improvement in mild obstructive sleep apnea after a diet- and physical activity-based lifestyle intervention: post-interventional follow-up. American Journal of Clinical Nutrition, 2010

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.