Min smartphone VS min søvn

Del denne artikel
Par surfer efter søvnapnø på mobiltelefon i sengen

Ligger du og tjekker din telefon i sengen lige før du falder i søvn? Det påvirker helt sikkert din søvn, men hvor meget? I dette blogindlæg viser vi, hvordan det at tjekke telefonen påvirker din søvn, og du får tips, som kan hjælpe dig af med den dårlige vane.

Det har været en travl dag, og for at slappe af i sengen ligger du og tjekker din telefon, dine sociale netværk, e-mails eller chatter med nogen. Man behøver ikke være ekspert for at vide, at det ikke er den bedste måde at slappe af på. Men det påvirker dig faktisk mere, end man skulle tro.

Hvordan kan skærme, og mere specifikt telefoner, påvirke din søvn?

Den øgede mentale aktivitet, som telefonen kræver, gør dig opmærksom og stimuleret – og det er det sidste du har brug for, når du skal til at sove.

Blåt lys: Smartphones forstyrrer søvnen, fordi de stimulerer din hjerne såvel som kroppen. Det lys, som smartphones udsender, er skadeligt: En undersøgelse under ledelse af en gruppe Harvard-forskere understregede det faktum, at blåt lys undertrykker produktionen af melatonin, et centralt hormon der er med til at fremme søvn1, og faktisk kommunikerer til hjernen, at det er morgen.

Stress: Enhver form for aktivitet med skærme om aftenen eller natten kan øge stress. De fleste mennesker tænker på tiden lige før de skal sove som deres tid, og derfor synes de, den er velegnet til at tjekke de sociale medier, se en ny serie eller shoppe online. Jo mere tid du bruger på at fokusere på disse distraktioner, desto mere bliver din søvn påvirket.

Stimulering: Meddelelser, chats, e-mails og notifikationer! Det er alt sammen ren distraktion. De forstyrrer dig om dagen og især om natten, så sluk for telefonen, og læg den til side. Har du svært ved at slukke den helt? De fleste telefoner har en Forstyr-ikke-funktion, hvor kun de vigtigste opkald kan komme igennem.

Sluk den!

Sluk for al elektronik mindst 1 time, før du skal sove. Det gælder især mobiltelefoner, som næsten to tredjedele af alle mennesker i alderen 18-64 har inden for rækkevidde, når de opholder sig i sengen. Prøv at læse en bog, tage et beroligende brusebad eller karbad eller tegne eller skrive.

Du kan vælge enhver aktivitet, der ikke omfatter intellektuel stimulering, overtænke situationer eller skærme – især dem, der udsender blåt lys. Det er også godt at huske at undgå mad mindst 2 timer før sengetid.

 

1 Blue light has a dark side http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.