Koffein og søvn: Hvad er forbindelsen?

Del denne artikel
Adskillige kopper indholder koffeinholdige drikke står på et træbord

Vi ved alle, at koffein gør os mere årvågen, men hvad sker der, når du tager en kop kaffe eller te lidt for tæt på din sengetid? Læs videre for at finde ud af, hvordan koffein og søvn er forbundet.

Hvordan påvirker koffein din krop?

“Men først … kaffe?” Du tænker måske over det en ekstra gang, næste gang. Selvom koffein har vist sig at have sundhedsmæssige fordele, kan det påvirke din søvn.

Koffein er en svær størrelse; det får dig til at føle, at du ikke er træt – men det er blot en illusion. Den kop kaffe, du lige har drukket, fik ikke på magisk vis din træthed til at forsvinde; den gav dig bare en illusionen om, at du er udhvilet. Hvordan virker det helt præcis? Det blokerer kemiske signaler i hjernen, så du ikke føler dig træt.

Hvad så med din søvn?

Når der bliver sagt koffein, tænker du måske straks på kaffe, men det omfatter også sodavand og te. Alle disse drikkevarer stimulerer din årvågenhed og energi. Nogle undersøgelser har vist, at indtagelse af kaffe helt op til 6 timer før sengetid kan reducere din søvnkvalitet betydeligt, da det tager 3-5 timer for kroppen at nedbryde koffein.

Et dagligt indtag af koffein, der lå højere end gennemsnittet, “forbedrede den kognitive ydeevne hos patienter med moderat/svær søvnapnø,” var konklusionen på et forsøg i 2010, der blev offentliggjort i det medicinske tidsskrift Current Neuropharmacology1. Hvis du har spørgsmål om koffein – eller om andet vedrørende søvn, f.eks. søvnapnø – bør du kontakte din læge eller dit behandlingssted.

Hvordan skal man forholde sig for at få en godnat søvn, når man drikker kaffe?

Hvis du vil nyde en kop kaffe uden at skulle bekymre dig om din nattesøvn, skal du blot følge disse enkle tips.

Selvom du drikker meget kaffe, og du har svært ved at sige nej til den femte kop, skal du huske på, at enhver koffeinholdig drik, der indtages efter kl. 14, har større sandsynlighed for at påvirke din søvn. Folk reagerer forskelligt på koffein, men selv den mindste mængde stimulans kan holde dig vågen.

Hvad skal man gøre? Drik kaffe i moderate mængder og på det rigtige tidspunkt. Om morgenen har du brug for det til at øge dit energiniveau.

 

1Winning a Won Game: Caffeine Panacea for Obesity Syndemic http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923369/
2New Details on Caffeine’s Sleep-Disrupting Effects https://www.psychologytoday.com/blog/sleep-newzzz/201312/new-details-caffeine-s-sleep-disrupting-effects

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.