Hvordan påvirker søvnmangel dig?

Del denne artikel
Ung mand vågner op i sengen træt på grund af søvnmangel

Er du klar over, hvad der sker, når du ikke får nok søvn? Mere end du tror. Tjek denne artikel, der gennemgår de psykiske og fysiske bivirkninger af søvnløshed.

Har du oplevet nogle nætter, hvor du ikke fik sovet, det du skulle? Holder du ud hele ugen for at finde en dag, hvor du kan indhente dit søvnunderskud? Søvnmangel kan påvirke din fysiske tilstand. Det er ikke kun omtågethed, surhed eller migræne, der kan tilskrives manglende søvn. Se, hvad der sker, når du er i søvnunderskud.

Din fysiske sundhed:

Din fysiske sundhed kan blive forværret efter få års søvnmangel. Det kan påvirke:

Dit immunforsvar1: Hvis du lider af søvnmangel, får dit immunforsvar ikke mulighed for komme sig, og det øger risikoen for at udvikle kroniske sygdomme.

Dit fordøjelsessystem1: Undersøgelser har vist, at der er en forbindelse mellem søvnmangel og vægtforøgelse. På lang sigt kan det resultere i fedme og type 2-diabetes.

Dit åndedrætssystem1: Søvnløshed kan svække dit immunforsvar, og det kan gøre dig mere sårbar over for åndedrætsproblemer. Hvis du allerede har en kronisk lungesygdom, kan det forværre denne tilstand.

Dit hjertekarsystem1: For lidt søvn kan øge risikoen for slagtilfælde.

Din mentale sundhed:

Påvirkningerne af søvnmangel er ikke kun fysiske. Mangel på søvn har også en indvirkning på de vågne timer, hvor du bliver mindre årvågen og reagerer langsommere. Her er nogle andre aspekter af din mentale sundhed, der også kan blive påvirket af søvnmangel:

Hukommelsestab på grund af permanente kognitive problemer. Jo mindre du sover, jo dårligere bliver din evne til at huske.

Følelser: Dine følelser kan også blive påvirket, hvilket på længere sigt kan føre til øget temperament, humørsvingninger, impulsive handlinger, depression, paranoia og endog selvmordstanker.

For at undgå alvorlige konsekvenser anbefales det at få mindst 7 timers søvn om natten. Undersøgelser har gentagne gange vist, at langvarig søvnmangel kan føre til mange helbredskomplikationer og forværre eventuelle eksisterende problemer.

 

1The effects of sleep deprivation on the body http://www.healthline.com/health/sleep-deprivation/effects-on-body

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.