Føl dig godt tilpas på rejser og ved sociale aktiviteter med søvnapnø og CPAP

Del denne artikel

Hvordan har du det med at rejse eller være sammen med andre med dit CPAP-apparat? Er du glad for, at du føler dig veludhvilet og er i stand til at få mest muligt ud af rejsen eller arrangementet? Eller er du ængstelig for, at du ender med at snorke og dine rejsefæller stiller pinlige spørgsmål om dit udstyr? Vi håber, at svaret er ‘glad’, men hvis det er ‘ængstelig’, er du bestemt ikke den eneste. Hvad kan du gøre for at få det bedre i forhold til at medbringe dit CPAP-udstyr på rejser og til sociale begivenheder?

Hvad er udfordringerne?

Du kan være bekymret for de praktiske aspekter ved at rejse med CPAP-udstyr, for eksempel at finde et sted at tilslutte dit apparat om natten. Du kan frygte det personlige aspekt: at blive drillet eller at skulle afværge spørgsmål og uønsket rådgivning fra velmenende venner og familie. Måske føles begivenheder, der skulle være sjove – en weekendtur med vennerne, en storbyferie med en ny partner eller en familietur med fælles indkvartering – som et mareridt. Hvordan håndterer du det? Skal du bede om dit eget værelse og være bekymret for, om de andre tror, du er kostbar og reserveret? Skal du dele værelse med nogen og så ligge vågen den halve nat af frygt for, at du snorker og vækker dine værelseskammerater eller din partner? Skal du lade som om, du har en anden aftale og blive hjemme i stedet?

Dit CPAP-udstyr skal føles som en livline, ikke en hæmsko. Det skal give dig energi til at gøre de ting, du gerne vil, ikke afholde dig fra at nyde andre folks selskab eller være spontan og eventyrlysten. Der findes masser af råd til at hjælpe dig med at håndtere praktiske ting, som denne rejse-checkliste, men der er ikke så mange råd om, hvordan du håndterer familie og venner, personen ved siden af dig i flyet eller den søde fyr fra regnskabsafdelingen. Her er vores forslag; vi håber, at de kan hjælpe dig.

Find måder at tale trygt om CPAP på

For det første skal du huske på, hvorfor du bruger et CPAP-apparat, og hvad det gør for dit liv. Uden CPAP-behandling ville du have større risiko for at lide af alvorlige sygdomme som hypertension 1, slagtilfælde2 eller type 2-diabetes3 . Når du bruger apparatet, har du sandsynligvis mere energi i dagtimerne4 og har færre symptomer som hovedpine5, dårligt humør6, vægtforøgelse7, træthed5 og svedeture om natten8. Det er ingen tvivl om, at CPAP er et positivt element i dit liv.

For det andet skal du være stolt: at etablere en regelmæssig CPAP-rutine er en stor præstation. De fleste mennesker har svært ved at starte behandlingen og holde sig til den på lang sigt, men det har du gjort, og det er godt klaret. Du har taget et vigtigt skridt for at forbedre dit helbred, og du har holdt ud, selv når det ikke var den nemmeste løsning.

For det tredje, prøv at sætte ord på disse tanker og sige dem højt (du kan øve dig under bruseren!). Her er nogle ideer til at komme i gang:

“Jeg bruger et CPAP-apparat, fordi jeg har søvnapnø. Uden behandlingen ville jeg være træt hele tiden. Behandlingen er ikke det bedste jeg ved, men jeg er rigtig glad for, at den giver mig energi til at nyde livet og være sammen med mine venner.”

“Jeg har søvnapnø, og jeg skal bruge CPAP-behandling for at sove godt og blive ved med at være rask. Jeg skal sove nu, så jeg tager maske på og tænder for apparatet. Godnat!”

“Det her er mit CPAP-apparat og min maske. Jeg blev diagnosticeret med søvnapnø for et par år siden, og CPAP-behandling har gjort en enorm forskel i min hverdag. Kan du huske, hvor træt og gnaven jeg var før i tiden? Det var fordi, jeg stoppede med at trække vejret mange gange hver nat! Det var svært i starten, men jeg har vænnet mig til det nu. At begynde på behandlingen var den rigtige beslutning for mig, og jeg er glad for, at jeg har holdt fast i det.”

Find en måde at fortælle din CPAP-historie på, for CPAP er en del af din historie, og du bør være stolt af det, du har opnået. Og hvis nogen stiller flere spørgsmål, end du har lyst til at svare på, så husk, at “nej” også er et svar!

 

  1. Navarro-Soriano, C., et al., The HIPARCO-2 study: long-term effect of continuous positive airway pressure on blood pressure in patients with resistant hypertension: a multicenter prospective study. J Hypertens, 2021. 39(2): p. 302-309.
  2. Bassetti CL et al. Sleep-disordered breathing and acute ischemic stroke: Bassetti, C.L.A., et al., EAN/ERS/ESO/ESRS statement on the impact of sleep disorders on risk and outcome of stroke. Eur J Neurol, 2020. 27(7): p. 1117-1136.
  3. Einhorn D, et al. Prevalence of sleep apnea in a population of adults with type 2 diabetes mellitus. Endocr Pract (2007): 355-62.
  4. Sánchez AI, Martínez P, Miró E, Bardwell WA, Buela-Casal G. CPAP and behavioral therapies in patients with obstructive sleep apnea: effects on daytime sleepiness, mood, and cognitive function. Sleep Med Rev. 2009;13(3):223-233.
  5. Osman, Amal M., et al. ‘Obstructive Sleep Apnea: Current Perspectives’. Nature and Science of Sleep, 2018. 10: pp. 21–34
  6. Lundetrae, R.S., et al., Effect of continuous positive airway pressure on symptoms of anxiety and depression in patients with obstructive sleep apnea. Sleep Breath, 2021. 25(3): p. 1277-1283.
  7. Lyytikainen P, et al. Sleep problems and major weight gain: a follow-up study. International Journal of Obesity, 2011. 35,109–114.
  8. Arnardottir Erna. S, et al. Nocturnal sweating—a common symptom of obstructive sleep apnoea: the Icelandic sleep apnoea cohort. BMJ Open, 2013.

 

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.
Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds, dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.