En lur: dårligt eller godt?

Del denne artikel
Naps: naughty or nice?

Når man er i søvnunderskud, har man det forfærdeligt. Det er også dårligt for dit velbefindende1, og det forårsager alt fra lav opmærksomhed til dårligt humør. Heldigvis kan en lur redde dagen! Hvis du gør det rigtigt, kan en lur gøre dig mere opmærksom, gladere og endda sundere2. Så hvordan får man sig en god lur?

Kend din lur

At tage en lur bliver ofte forbundet med babyer, ældre og beboere i lande med siesta. Men de kan og gør livet lettere for voksne over hele verden. At tage blunder forud for en trættende begivenhed, skifteholdsarbejde eller en sen aften i byen er kendt som en planlagt lur. At tage en lur, fordi du er træt og måske bekymret for at falde i søvn bag rattet, er kendt som en nødvendig lur. Og hvis du lægger en hvilepause ind i din daglige plan, tager du en vanemæssig lur. Alle tre typer har fordele, især hvis du overholder nogle enkle tips.

To tips til seriøse zzz’er

En kort lur er bedst. The US Sleep Foundation3 og the Mayo Clinic4 anbefaler en kort lur  på omkring 20 minutter. En lur af denne varighed giver mange fordele, og du undgår søvninerti. Søvninerti er den desorienterede, groggy fornemmelse, der kan opstå, når du vågner fra en dyb søvn. Den varer normalt ikke så længe, men den gør det svært at tænke klart og effektivt, hvilket ikke er godt, hvis du tager en nødvendig lur, fordi du skal køre bil eller betjene maskiner. Korte lure er også mindre tilbøjelige til at forstyrre din søvn om natten.

Tip nr. 2: lad det ikke blive for sent. En sen lur, ligesom en lang lur, kan gøre det sværere for dig at falde i søvn og reducere mængden eller kvaliteten af din nattesøvn. Og så er formålet med at tage en lur jo ligesom ødelagt. Prøv dig frem til du finder det ideelle tidspunkt til en lur, men ‘efter frokost’ mellem kl. 13 og 155 er et godt udgangspunkt.

Sov på det

Men kan man overhovedet komme til at tage en lur i vores travle, støjende verden? Det er lettere sagt end gjort. Hvis du er meget heldig, har du en oplyst arbejdsgiver6, der ser positivt på det at tage en lur. De fleste mennesker bliver dog nødt til at være opfindsomme, hvis de vil have plads til en lur i løbet af deres arbejdsdag7. Hvis du skal have en god lur, skal du skabe et mørkt, roligt og behageligt miljø i det skjulte. Du kan prøve ørepropper, sovebriller, eller en kombination af rejsepude og sovebriller. Find så et uforstyrret sted (bilen? kontorskabet?), læg dig ned og slap af.

Fordelene ved en lur

Hvorfor er det umagen værd at tage en lur? Forskning har vist, at en lur kan øge opmærksomheden8, reducere risikoen for ulykker9, øge lykkefølelsen og det mentale velvære10, og den kan endda hjælpe dit immunsystem med at overvinde de negative virkninger af søvnunderskud2. Hvis det ikke er nok til at overbevise dig, så se her: Einstein, Napoleon, John F. Kennedy, Thomas Edison og Churchill tog alle en lur11. Hvem ved, hvad du kan opnå, hvis du tager en lur på tyve minutter i morgen?

 

1. Banks, S. & Dinges, D.F. Behavioral and physiological consequences of sleep restriction.Journal of Clinical Sleep Medicine, 2007.
2. Faraut, B. et al. Napping Reverses the Salivary Interleukin-6 and Urinary Norepinephrine Changes Induced by Sleep Restriction. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2015.
3. https://sleepfoundation.org/sleep-topics/napping
4. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/napping/art-20048319
5. http://lifehacker.com/5950732/the-science-of-the-perfect-nap
6. http://www.bbc.com/future/story/20150106-how-to-nap-like-a-pro
7. http://www.bloomberg.com/bw/articles/2012-04-19/sleeping-on-the-job-good-overachievers-do
8. Hayashi, M. et al. The effects of a 20-min nap at noon on sleepiness, performance and EEG activity. International Journal of Psychophysiology, 1999.
9. Horne, J.A. & Reyner, L.A. Counteracting driver sleepiness: effects of napping, caffeine, and placebo. Psychophysiology, 1996.
10. Taub, J.M. et al. Effects of daytime naps on performance and mood in a college student population. Journal of Abnormal Psychology, 1976.
11. http://www.artofmanliness.com/2011/03/14/the-napping-habits-of-8-famous-men/

 

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

 

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.