Døsig kørsel: Årsager, risici og følger

Del denne artikel
Kvinde kører bil med tegn på træthed på grund af ubehandlet søvnapnø

Sidder du og bliver træt bag rattet? Du udsætter både dig selv og andre trafikanter for fare. At være opmærksom under kørslen er vigtigt både for din egen sikkerhed, sikkerheden for eventuelle passagerer, du har med, og sikkerheden for andre trafikanter.

Kørsel, når man er træt: Et dødbringende problem

Træthed under kørslen er en international epidemi. Der findes utallige historier om ulykker forårsaget af manglende opmærksomhed bag rattet.

Den 29. april 2012 om morgenen blev syv personer dræbt og 38 blev såret i Japan, da en bus på langtur forulykkede. Chaufføren Kazan Kono fortsatte med at køre, på trods af at han følte sig træt, og det blev senere konstateret, at han led af søvnapnø.1

I Australien faldt en chauffør i søvn bag rattet og ramte en anden bil frontalt i 2014. En kvindelig passager blev dræbt. Under retssagen kom det frem, at føreren af bilen, Tim Ellis, tidligere havde oplevet episoder med overvældende træthed.2

Årsager, risici og konsekvenser

Årsagerne til træthed under kørsel kan opdeles i to hovedkategorier: generel træthed og allerede eksisterende forhold.

Generel træthed kan skyldes hændelser, der modarbejder kroppens naturlige søvnrytme eller døgnrytme. Der kan være mange årsager, bl.a. jetlag, skifteholdsarbejde, uregelmæssige arbejdstider eller mangel på kvalitetssøvn. Disse faktorer kombineret med det faktum, at de fleste mennesker pendler til og fra arbejde, er opskriften på en potentiel ulykke – folk er simpelthen ikke opmærksomme nok under kørslen.

Allerede eksisterende forhold er derimod meget mere alvorligt. Personer, der er diagnosticeret med søvnapnø, hypersomni (markant øget søvntrang) eller søvnløshed, skal være mere forsigtige, når de beslutter at køre bil, især på længere ture eller meget tidligt eller sent på dagen.

Der findes mange love om evnen til at køre bil. I Danmark f.eks. skal lægen gøre opmærksom på om ens tilstand bevirker at man har kørselsforbud. Samt er det lægen som skal indberette det til Embedslægen, hvis kørekortet skal fratages.3 For at minimere risikoen bør man som bilist ikke påbegynde en rejse, hvis man er træt, og for at få en god nats søvn, inden man tager på en lang rejse, skal man undgå at køre mellem midnat og kl. 6 om morgenen, da det er i det tidsrum, man er mindst opmærksom. Desuden skal man huske at holde pauser, og det anbefales at holde 15 minutters pause hver anden time.4

Det siger loven

Der er strenge straffe for at forårsage skade eller død under kørslen.

Lastbilchauffører har f.eks. en takograf installeret i deres køretøjer. De måler, hvor længe en chauffør kørt, og om han eller hun har holdt de pauser, de skal.

Sådan kører du sikkert

Planlægning er helt sikkert den bedste måde at køre sikkert på. Sørg for, at din opmærksomhed er helt i top, når du sætter dig i førersædet. På den måde kan du opnå sikkerhed for dig og dine passagerer samt andre trafikanter.

 

References:

1.http://www.japantimes.co.jp/opinion/2014/03/30/editorials/sleepy-driving-can-kill/
2.http://www.theaustralian.com.au/news/nation/dpp-blames-accident-on-apnea/story-e6frg6nf-1226863733930
3.https://stps.dk/da/udgivelser/2017/vejledning-om-helbredskrav-til-koerekort/~/media/9BE267FAC6AE4BE3ABB93FAA6E7C2347.ashx
4.http://www.brake.org.uk/wake-up/15-facts-a-resources/facts/485-driver-tiredness

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.