Arbejd mindre, sov mere

Del denne artikel
Mand i jakkesæt sover på skrivebordet, på trods af flere kopper kaffe

Holder du snuden i sporet? Har du altid for meget arbejde, og er der aldrig tid nok til søvn, så du er helt udhvilet? Arbejde mindre, sov mere – det er nemmere end du tror med disse tips.

Ville det ikke være dejligt, hvis vi havde mulighed for at arbejde lidt mindre og sove mere hver dag? Det lyder måske ikke realistisk, i en tid hvor flere og flere lider af udbrændthed. Men det er afgørende for dit eget helbred, og det ville være en win-win-situation for dig og din arbejdsplads.

Hvis vi tænker over det, er det logisk: Når vi føler os helt udhvilede, er vi mere opmærksomme, produktive og energiske. På den anden side, hvis vi er konstant trætte, er vi mere tilbøjelige til at være klodsede, fraværende og lave fejl. Der er mange symptomer, som vi kan have på arbejdet efter en dårlig nattesøvn, f.eks.: huller i hukommelsen, dårlig præstation, sidder og nikker på møder, føler sig døsig ved skrivebordet, humørsvingninger og vanskeligheder med at koncentrere sig – som beskrevet af Meir Kryger MD, professor i medicin ved University of Manitoba i Winnipeg, Canada.1

Her er tips, du kan bruge efter arbejde for at få en god nats hvile

Brug en søvnplan: At sove på samme tid hver aften kan hjælpe dig med at få den nødvendige mængde søvn, så du vågner helt udhvilet. Find et tidspunkt, der virker for dig, og forsøg at holde fast i det – du vil opleve, at søvnen kommer mere naturligt til dig, og kvaliteten af den vil helt sikkert stige.

Unplug – Sluk dine elektroniske enheder, før du sover: Hvis hjernen er i gang med arbejdsrelaterede tanker på et tidspunkt, hvor du skal falde ned, bliver det meget sværere at sove. Blåt lys, der udsendes fra elektroniske enheder som vores telefoner, tablets eller bærbare computere, stimulerer hjernen – så sluk og tag stikket ud af dine elektroniske enheder, så de ikke forstyrrer din søvn.

Skab et indbydende søvnmiljø: Fjern de forhindringer, der kan forstyrre din soveplan. Det kunne f.eks. være at investere i mørklægningsgardiner, sovebriller eller slukke for elektroniske enheder. Hjælper beroligende musik dig med at falde til ro? Så spil noget i baggrunden. Måske kan aromaterapi hjælpe dig til at slappe af. Find ud af, hvad der virker for dig.

Arbejdsfri weekend: Weekenden er slutningen af ugen – og ganske enkelt sagt, fordi det er din tid. Brug den til at rydde op i hjernen efter arbejdet, og få et mere positivt syn på mandag morgen.

Søvnmangel kan forårsage alvorlige problemer både på arbejdspladsen og i privatlivet. Hvis du lider af søvnmangel, kan det være en god idé at tage en pause fra arbejde.

 

1Sleep deprivation at the workplace http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/sleep-deprivation-workplace?page=2

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.