10 tip til at hjælpe dit barn med at sove

Del denne artikel
10 tips to help your child sleep

Har du problemer med at få dit barn til at sove om natten? Du er ikke alene, så derfor har vi indsamlet nogle tips fra eksperter hos US National Sleep Foundation og UK Sleep Council, som kan være en hjælp. Her er vores 10 bedste tips til, hvordan dit barn får nogle sunde søvnvaner.

  1. Skab et afslappet soveritual

Et fast soveritual hjælper dit barn med at forberede sig mentalt og fysisk på at sove. Gør de samme ting i den samme rækkefølge hver aften, så dit barn ved, hvad der skal ske. For eksempel afdæmpet leg, bad, tandbørstning og pyjamas, og til sidst en historie i sengen. Så er det tid til kram og kys, godnat og lyset slukkes.

  1. Overhold en konsekvent soveplan

Vær konsekvent i forhold til, hvor og hvornår dit barn skal sove. At gå i seng samme sted og samme tid, også i weekenderne, kan bidrage til, at dit barn føler sig tryg og afslappet. Hvis tidsplanen er skredet, skal du genskabe soveritualet og gradvist flytte startpunktet til den ideelle tid.

  1. Sørg for, at dit barns soveværelse er køligt, stille og mørkt

Temperaturen skal ligge mellem 16 og 20ºC, og rummet skal være godt udluftet. Mørklægningsgardiner er en fordel om sommeren. Når rummet er mørkt, kan dit barn lettere sove om natten, og du kan måske sove lidt længere om morgenen. Tjek disse yderligere anbefalinger, hvis dit barn har særlige behov.

  1. Sig nej til tv, computere og smartphones

Sluk alle skærme mindst en time før sengetid. Lyset fra tv, computere og telefoner forstyrrer kroppens produktion af melatonin, som er et hormon, der fortæller os, at det er tid til at sove. En time uden skærme før sengetid hjælper alle med at falde ned og forberede sig på at skulle sove.

  1. Vær afslappet i forhold til onde drømme

Mareridt og natteskræk er normalt værst i årene op til skolestart. Hvis dine børn vågner af et mareridt, skal du forsikre dem om, at det var en drøm, og hjælpe dem med at falde i søvn igen. Natteskræk er lidt mere kompliceret – du kan finde nyttige råd om det her.

  1. Giv dem noget at kramme

Et tæppe eller et sovedyr kan hjælpe et barn med at føle sig tryg, når det er alene i et mørkt soveværelse. Nogle børn kan også lide at sove med en af forældrenes eller en anden persons t-shirt, fordi den velkendte lugt er tryg.

  1. Vælg den rigtige seng

Det er vigtigt, at knogler og muskler, der vokser, er ordentligt understøttet. Hvis dit barn har gennemgået en vækstperiode, skal du muligvis opgradere seng og madras. Lad dit barn være med til at vælge sin nye seng, så bliver det nemmere at sove i den!

  1. Lav en hyggelig rede til at sove i

Rene lagener, en rystet dyne og komfortable puder gør sengen til et rart sted at være. Men lad ikke børnene hoppe i sengen. Det skader madrassen, og det skaber en forestilling om, at sengen er til lege i, ikke til at sove i…

  1. Snacks med omtanke

En snack ved sengetid kan hjælpe børn med at sove igennem om natten, men nogle snacks kan få dem til at løbe på væggene længe efter lyset er slukket. Lad ikke børn få sukkerholdige snacks og koffeinholdige drikke som te og cola, hvis du ønsker, at sengetid skal gå problemfrit. Yoghurt, en banan-smoothie, grød eller et glas mælk er alle gode valg til en stille nat.

  1. Introducer ændringer gradvis

Det kan tage op til to uger, før ny adfærd bliver til en vane. Hvis du foretager ændringer, så vær konsekvent og tålmodig, og giv det tid. Hvis du f.eks. vil have dit barn til at gå i seng tidligere, foreslår the Sleep Council kun at flytte deres sengetid frem med 5 til 15 minutter om ugen.

Og husk så på, at dit barn er et individ – det, der virker for det ene barn, virker muligvis ikke for det andet. Men med ro, konsistens og tryghed kommer man langt.

Hvad er dine bedste tips? Vi vil gerne høre, hvordan du hjælper dine børn med at få en god nats søvn.

Dette blogindlæg indeholder generelle oplysninger om medicinske lidelser og behandlinger. Oplysningerne har ikke til hensigt at erstatte professionel medicinsk rådgivning, diagnosticering eller behandling. Oplysningerne udgør ikke rådgivning og skal derfor ikke betragtes som sådan. Oplysningerne på dette websted må ikke bruges som et alternativ til at søge medicinsk rådgivning hos din læge eller andre professionelle sundhedsudbydere.

Hvis du har specifikke spørgsmål om medicinske forhold, bør du kontakte din læge eller en anden professionel sundhedsudbyder. Hvis du mener, at du har en medicinsk lidelse, bør du søge læge straks. Du bør aldrig vente med at søge læge, se bort fra medicinsk rådgivning eller afbryde en medicinsk behandling på grundlag af oplysningerne på dette websted. De holdninger, der kommer til udtryk i denne blog og på dette websted, har ingen relation til holdningerne hos de uddannelsesinstitutioner, hospitaler, praksisser eller andre institutioner, som forfatterne er tilknyttet, og afspejler hverken ResMeds holdninger eller dets datterselskabers eller tilknyttede selskabers holdninger direkte.